piller2

Isotretinoin: Behandling af svære tilfælde af acne

Isotretinoin er et kemisk fremstillet A-vitamin, som anvendes mod meget alvorlige tilfælde af acne (akne vulgaris). Lægemidler, som indeholder Isotretinoin, må kun ordineres af hospitaler eller hudspecialister.

I Danmark sælges forskellige midler, som inderholder Isotretinoin: Accutin, Isotretinoin “Actavis” og tidligere Roaccutan. Mærket ‘Roaccutan’ kan ikke længere købes i Danmark.

På grund af de mange bivirkninger og den relativt høje pris anvendes Isotretinoin/Roaccutan kun i meget alvorlige tilfælde af acne, hvor andre behandlinger ikke har været nok.

Før du overvejer at begynde en Isotretinoni/Roaccutan kur, skal du først have prøvet mildere behandlinger, eksempelvis Benzoylperoxid eller Clindamycin.

Hvor godt fungerer Isotretinoin (Roaccutan)?

Isotretinoin/Roaccutan er det stærkeste præparat mod acne, og derfor yderst effektivt. Isotretinoin/Roaccutan anses som det mest effektive lægemiddel mod acne.

Studier viser at op til 95% af patienterne, som er blevet behandlet med Isotretinoin/Roaccutan oplevede langvarige eller permanente resultater. Størstedelen af patienterne behøver desuden kun ét behandlingsforløb før de er fri for acne.

Hvordan virker Isotretinoin (Roaccutan)?

Den nøjagtige virkning af Roaccutan (på det cellulære niveau) er stadig ikke 100% kendt. Grunden til at Roaccutan er så effektiv er at størrelsen på talgkirtlerne reduceres og dermed reduceres produktionen af talg/fedt i huden.

Hvad koster Isotretinoin (Roaccutan)?

Roaccutan er et forholdsvis dyrt middel, og prisen afhænger af hvor mange piller du skal tage (med andre ord, størrelsen på den dosis din læge har ordineret). Du bør forvente en pris på 200-500 kr. per måned for Roaccutan/Isotretinoin. Se aktuelle priser på medicinpriser.dk

Bivirkninger ved Isotretinoin (Roaccutan)

Nogle personer oplever slet ingen bivirkninger når de er på Isotretinoin kur, men rigtig mange gør desværre. Man skal være klar over, at bivirkninger er en del af behandlingen med Isotretinoin og må forventes. Herunder finder du en oversigt over de mest almindelige bivirkninger.

Tørre læber, tørre øjne og generelt tør hud

Det er meget normalt at få tørre læber når man er på Isotretinoin-kur. Dette er en af de mest almindelige bivirkninger ved midlet.

Ligesom tørre læber, er det også meget almindeligt at få tørre øjne. Huden kan også meget vel udtørre når du tager midler som Roaccutan/Isotretinoin.

Blodnæse

Der er også mange, som oplever at de får blodnæse. I nogle tilfælde kommer det måske først efter længere tids brug, men det er forskelligt hvordan man reagerer. Hvis du pludselig får blodnæse, og ikke har været vant til det, så kan det meget vel være på grund af behandlingen med Isotretinoin (Roaccutan).

Depression eller tilbagefald

En af de mere alvorlige typer af bivirkninger ved Isotretinoin er risikoen for depression eller tilbagefald. Det sker for nogle, men er bestemt ikke noget der ses ofte.

Klik her for at læse om alle bivirkninger ved Isotretinoin.

Isotretinoin (Roaccutan) og træning

Det er intet i vejen for at styrketræne imens du er på Isotretinoin-kur. Du skal blot være opmærksom på at nogle personer oplever ømme muskler og led, og til tider får ondt i ryggen på grund af midlet. Ømme led er helt normalt og ufarligt, men kan dog være irriterende hvis du dyrker meget sport.

Alkohol og Isotretinoin (Roaccutan)

Roaccutan har en effekt på leveren, som gør at effektiviteten af leveren nedsættes under kuren. Du skal være klar over dette, hvis du har tænkt dig at indtage alkohol.

Du må gerne drikke alkohol selvom du tager Roaccutan/Isotretinoin, da det ikke som sådan har noget med hinanden at gøre. På grund af den nedsatte leverfunktion under kuren, kan det dog være en god ide at holde sig fra overdrevne mængder alkohol før man er færdig med kuren. Du kan altså godt nyde alkohol, men gør det med måde.

Sol og roaccutan

Huden bliver meget følsom når du tager skrappe midler som Roaccutan, og det er derfor anbefalelsesværdigt at undgå solarie og længere ophold i kraftig sol. Du behøver ikke at tildække dig helt, bare fordi du går udenfor døren på en sommerdag, men tænkt over at solen er hårdere ved din hud end under normale omstændigheder.

Forfatteren til denne artikel er ikke uddannet læge, og står ikke til ansvar for evt. fejl i artiklen. Brug alt hvad du finder på nettet som en introduktion til emnet, men snak altid med din læge.

Skriv en kommentar

 • Benjamin 20. november 2013, 01:19

  Hej jeg er på min snart 3 uge, med isotretinoin. Jeg tager dagligt 2X 20mg
  1 kapsel morgen og aften, dvs 40mg. Den første uge startede mit ansigt med at blive rødt, og nærmest en brændende følelse i ansigtet,en det er ovre nu, jeg har en lidt tør hud og læber, dog er mine bumser blevet forværret lidt på min højre kind, men den har til dels også fjernet nogle, hvad skal man spise når man er på iso kuren? Og hvor lang tid går der før man ser de rigtige resultater? Mvh Benjamin.

  Besvar
  • Katrine 12. august 2014, 10:42

   Hej Benjamin

   Jeg har selv været på isotretinoin i 6 måneder og blev færdig for 2 måneder siden.
   Da jeg startede på pillerne blev min acne forværret, og det er en hård fase. Jeg havde meget slemt acne, og var lige startet på efterskole, så det var bestemt ikke let.
   Da der var gået ca. 2 måneder var det blevet en hel del bedre. Min acne forsvandt først helt efter 4 måneder. Jeg har været meget syg mens jeg har taget pillerne, og jeg er overbevist om, at det var en kombination af florerende bakterier på efterskolen samt nedsat immunforsvar grundet pillerne.
   Vær derfor opmærksom på om du får nok vitamier og energi, så du gør hvad du kan for at hjælpe din krop. Lyt til dig selv, hvis du føler ubehag under sport.
   Du skal i det hele taget være rigtig god ved dig selv under denne her kur. Jeg blev sat op i dosis fordi vi var bekymrede over, at min acne fortsatte trods lang tid på pillerne. Dosen blev sat ned igen efter et par uger, da det simpelthen var alt for meget for mig, jeg havde det ikke særligt godt.
   Så mit bedste råd til dig er, at have tålmodighed(det skal nok blive super flot!), være opmærksom på dig selv og komme hurtigt i gang med en god scar recovery creme(hvis du altså får ar, det er ikke sikkert)

   Håber du kan bruge det til noget. Det var i hvert fald nogle af mine erfaringer :-)

   Mvh. Katrine

   Besvar
 • Natascha 3. december 2014, 17:49

  Jeg har selv Været på kuren i et halvt år, det var et halvt år med tørre læber, næse, hænder og udslæt på hænderne når det var værst. Det var nogle hårde måneder, men i dag er jeg lykkelig for at jeg gjorde det. Da jeg stoppede med kuren i august og nu i december, har jeg haft 2 bumser (begge efter en bytur, så klager ikke)
  Jeg er 22 nu og har altid fået at vide at jeg ville vokse fra det og har prøvet alle cremer efterhånden og andre folks husmorråd og intet har virket! Men nu er jeg “voksen” med en voksenhud og hat bestemt ikke fortrudt behandlingen, decubal læbepomaden var min bedste ven, til læber og til huden :) (tror jeg prøvede alle læbepromaderne på markedet og den dyreste glemmer jeg aldrig kostede 250 kr og var intet værd – så prøv decubalen før andet ) :)
  Sammenlign det lidt med en bøjle – der er bare mere smerte forbundet med det. Men resultatet er det værd !
  Held og lykke til jer som er på kuren eller overvejer det 😉

  Besvar
 • Nanna 13. marts 2015, 17:00

  Jeg har snart været på isotretinoin/accutane i 6 måneder. Jeg har fået 20 mg igennem hele min periode. Jeg havde ikke et “initial breakout”, min hud begyndte bare stille og roligt at blive renere og renere. Jeg oplever også at mine tidligere ar fra bumser er forsvundet stille og roligt!

  Bivirkninger:
  De første 2 uger oplevede jeg smerter omkring brystet når jeg dyrkede motion, men dette stoppede hurtigt, og har ikke mærket til det i resten af mit forløb. Derudover har jeg KUN oplevet den mest normale bivirkning, nemlig udtørring. Jeg synes helt klart det har været til overleve, så længe man altid har en læbepomade på sig og smører sig ind i creme hver dag!

  Alt i alt:
  Fantastisk behandling, som har ændret min hud fra en tilstand med knopper og bumser til en hud så blød og glat som en baby numse :) Hele behandlingen værd!

  Besvar